Guest Satrap Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Mam pytanie odnośnie jaki powinienem zakupic toner, chodzi mi o zamiennik. Posiadam Urządzenie wielofunkcyjne Samsung SCX-4300 i kończy mi sie toner startowy, czy powinienem kupic toner z chipem czy bez chipa?? Czytałem że podobnież to urządzenie sie blokuje po wydruku 3000 stron i wtedy trzeba toner z nowym chipem, czy tez sam chip ale przed zamówieniem wolę się poradzić osób znających się na tym.Prosze o odpowiedź Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gora Posted October 12, 2010 Report Share Posted October 12, 2010 Witam, Najtańszym, najlepszym i jedynym pewnym, aczkolwiek trochę uciążliwym rozwiązaniem jest zmiana oprogramowania w drukarce.Problem z tymi drukarkami jest ten, o którym Pan wspomniał - blokada przy około 3000 stronie wydruku. Doraźne rozwiązania są dwa: 1) Zakup zamiennika bez chipu . Przy założeniu, że toner startowy jest na około 700-1000 stron, to zamiennik (2500 stron) powinien wydrukować się prawie do końca zanim zablokuje się drukarka. 2) Zakup zamiennika z chipem. Na razie jednak odradzam ich zakup. Póki co drukarki te są w ciągłej sprzedaży i firma Samsung co chwile zmienia w nich oprogramowanie, a chipy dostępne w tej chwili na rynku jeszcze nie nadążają (najpierw musi pojawić się problem, a później producenci chipów go rozwiązują) za Samsungiem w programowaniu chipów. Podsumowując. Chip może działać , ale w cale nie musi....Niestety, ale producenci chipów nie piszą do jakiego oprogramowania te chipy działają. Najtańszym, najlepszym... etc. rozwiązaniem, jak wspomniałem na wstępie jest przeprogramowanie drukarki. Koszt takiej usługi jest niewielki , a raz na zawsze rozwiąże to problem zliczania wydruków (po każdorazowej wymianie tonera licznik kasuje się ręcznie) i znacząco obniży koszt eksploatacji tego urządzenia. Pozdrawiam 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Trickster Posted January 25, 2011 Report Share Posted January 25, 2011 Po przeprogramowaniu drukarki nie będzie również problemu z używaniem napełnianych profesjonalnie tonerów, a wiadomo że to też zmniejsza koszty eksploatacji urządzenia ;] . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts