Keynan Posted February 9 Report Posted February 9 Witam, Pacjent HP 4535. Tusze wymienione na zamienniki, uzupełniam poprzez wstrzyknięcie tuszu. Od pewnego czasu borykam się z problemem. Drukarka drukuje jedynie na czarno i żółto. Brak koloru niebieskiego i czerwonego. Czasami po uruchomieniu opcji "oczyszczanie pojemników" na wydruku testowym pojawia się śladowa ilość brakujących kolorów. Wyciągnąłem oba kartridże i umieściłem je w środku do udrażniania głowic. Po tym zabiegu po przejechaniu kartridżami (dolną taśmą) po papierze wszystkie kolory "płyną" i nie ma żadnych przerw czy ubytków. Jednak po włożeniu ich do drukarki problem wciąż występuję. Dodatkowo drukarka przy poziomie tuszy wyświetla wykrzykniki i nie wykrywa poziomu - domyślam się, że to przez zamienniki. Czy da się w jakichś sposób (jeśli tak to jak to zrobić po kolei) odblokować te kartridże? Co jeszcze mogę zrobić by drukarka znów drukowała wszystkie kolory? Już nie mam pomysłu... Quote
Rudy z DrTusz.pl Posted February 12 Report Posted February 12 Cześć, kolorowy zbiornik najprawdopodobniej skończył już swoją funkcjonalność- jest uszkodzony. Wyświetlające się wykrzykniki mogą mieć związek z używaniem zamienników, ale nie zawsze tak jest, może po prostu oznaczać zużycie jednego z kolorów. Zakup nowego zbiornika rozwiąże problem. Quote
Keynan Posted February 12 Author Report Posted February 12 Dziękuję za odpowiedź. Hmmm... Czyli mimo, że po przejechaniu kartridżem po papierze leją się wszystkie kolory to wciąż sam kartridż może być uszkodzony? Uszkodzenie jakiejś elektroniki? Dodam, że czarny tusz był też zakupiony jako zamiennik w tym samym momencie co kolorowy ;/ Co Pan poleca kupić? Kupić oryginał i uzupełniać wstrzykując tusz, czy kupić zamiennik i wstrzykiwać tusz? Czy zna Pan sposób by "usunąć" te wykrzykniki ? Quote
Rudy z DrTusz.pl Posted February 13 Report Posted February 13 Dokładnie, pomimo tego że na papierze tusz może być widoczny to zbiornik jest najprawdopodobniej uszkodzony elektronicznie. Zamienniki różnią się ceną od oryginałów, a zwykle przy prostych wydrukach różnica nie jest widoczna. Natomiast przy samodzielnej regeneracji takich zbiorników, to prędzej czy później chip (elektronika) w tym zbiorniku po prostu się przepala i nie da się już z tym nic zrobić i należy wymienić zbiornik. Jedyny sposób na usunięcie wykrzykników to wymiana zbiornika na nowy. Quote
Recommended Posts