Timoteii Posted October 3 Report Share Posted October 3 Cześć @Rudy z DrTusz.pl, Chciałbym skorzystać z Twojej, waszej wiedzy odnośnie drukarek. Jako 99,9% pytających, jestem amatorem. Poszukuję drukarki dla mojej rodziny. Trójka dzieci w wieku wczesnoszkolnym (2x 2 klasa oraz 1x 4 klasa), czyli wyzwania edukacyjne (a co za tym idzie częstsze i większe drukowanie) dopiero przed nami. Aktualnie drukowanie to pojedyncze kartki, typu jakieś oświadczenia do szkoły, jakieś czarno-białe bzdury. Natomiast Córka dorasta do marzenia o kolorowej drukarce, bo chce sobie jakieś swoje laleczki drukować. Potem oczywiście muszę jej to zalaminować. I w sumie zgłupiałem. Potrzebuję urządzenie, które też zeskanuje, nie musi kopiować, ale na pewno w kolorze. Drukowanie sporadyczne, czyli szczerze mówiąc, bardziej 10 kartek miesięcznie, niż 1000, a aktualna czarno-biała drukarka, to nie wiem czy przez 5-6 lat zużyła jeden toner. Teraz będzie tego więcej, w dodatku, jak wspomniałem, przez oczekiwania Córki -musi być w kolorze. I teraz pytanie: Lepiej atramentową, czy laserową. Niby laserowa to tańszy wydruk, ale droższa. Niby atramentowe tańsze, ale tusz może zaschnąć. Więc kto lepiej o tuszu mi powie prawdę, jak nie Wy? Czy możecie polecić też jakieś urządzenie, choć tu podkreślam, nie jestem fanem Canona (im więcej widzę ich marketingu szeptanego, tym bardziej boję się takiej firmy, choć oczywiście renomę znam) więc jak polecicie Canona, to oczywiście OK, ale byłbym też wdzięczny za alternatywę innej firmy. PS. Nie planuję drukować "zdjęć", widoków, etc. od tego wybieram profesjonalne drukarnie z dobrej jakości drukiem i papierem ;-). Zwykła drukarka do domu, która z roku na rok będzie pewnie częściej używana. Jeśli ciężko zaproponować konkretny model, to może chociaż na co zwrócić uwagę, albo co absolutnie omijać przy naszym case? Z góry dziękuję za informację :) Paweł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy z DrTusz.pl Posted October 3 Report Share Posted October 3 Cześć! Kolorowe urządzenia laserowe są dość drogie i ich eksploatacja też nie należy do najtańszych. Inaczej to wygląda w laserówkach monochromatycznych. Ale potrzebny jest kolorowy wydruk. Problem z drukarkami atramentowymi jest taki, że tańsze mają drogą eksploatację- niekiedy koszt kompletu tuszów do takiej drukarki może przewyższyć koszt nowego urządzenia. Dodatkowo jak wspomniałeś może wystąpić problem z zasychającym tuszem. Można to rozwiązać drukując regularnie, wystarczy raz w tygodniu wypuścić jakiś kolorowy wydruk. W przypadku drukarek marki Brother można się pozbyć tego problemu, ponieważ jeżeli drukarka podłączona jest do zasilania i jest w trybie czuwania to co jakiś czas przeprowadza automatyczne czyszczenie głowicy. Drukarki z systemem CISS są bardzo, bardzo tanie w eksploatacji i jeżeli druków będzie przykładowo nawet 100 miesięcznie to tusze mogą wystarczyć nawet na kilka lat. Poniżej zaproponuję 2 drukarki z takim systemem, ze względu na to, że warto dołożyć kilka stówek aby cieszyć się tanią eksploatacją. Epson EcoTank L3251, Brother DCP-T426W. Cenowo są raczej zbliżone do siebie, eksploatacja równie na podobnym "poziomie" cenowym. Nie ma problemu z używaniem zamienników. Obie posiadają moduł łączności Wi-Fi. Moim zdaniem z tego zestawienia lepiej prezentuje się Brother głównie ze względu na system samoczyszczenia głowicy. Drukuje szybciej od Epsona. Ma pojemniejszy podajnik i odbiornik papieru. W razie dodatkowych pytań- pisz śmiało! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Timoteii Posted October 3 Author Report Share Posted October 3 @Rudy z DrTusz.pl, otrzymałem nawet więcej, niż mogłem się spodziewać ;-). Bardzo, bardzo dziękuję. Mentalnie zdecydowanie bliżej mi do Brothera i chyba najbardziej przemawia do mnie właśnie ten samoczyszczący moduł, wszak przy trójce dzieci naprawdę chcę mieć głowę do innych "problemów", niż pamiętanie by coś wydrukować ;-). Cena obu jest dla mnie akceptowalna (zakładałem budżet ~800,00 zł), zatem nawet poniżej, czy mógłbyś od razu poradzić odnośnie zestawu tuszy do Brothera? PS. W sumie jedyny minus Brothera jaki widzę, to jego kolor. Zdecydowanie wolę czarne, no ale nie można mieć wszystkiego 😉 PS 2. Raz jeszcze bardzo dziękuję za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rudy z DrTusz.pl Posted October 7 Report Share Posted October 7 Na "problem" z kolorem też jest rozwiązanie :)- Brother DCP-T420W ma identyczne parametry i wymiary jak wspomniany wcześniej model T426W, różnica jest tylko w cenie, ale na prawdę niewielka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts