Jump to content

Recommended Posts

Posted

Hej, poszukuję drukarki w cenie najlepiej do ok. 700-1000 zł, ewentualnie mogę dołożyć lub kupić dobrą używkę ;) Najlepiej urządzenie jednofunkcyjne, bo nie potrzebuję skanera. Obecnie mam wysłużoną drukarkę Brother DCP J252W. Wg informacji w Internecie drukuje szybko, ale po zeskanowaniu np. książek aplikacją w telefonie drukowanie idzie strasznie wooolno -- 1 strona drukuje się ok 45 sekund, a potrzebuję drukarki, która na zakończenie zajęć z moimi uczniami wydrukuje mi szybko to, co zrobiliśmy, notatki z tabletu oraz pracę domową. Skanuję strony z repetytoriów, więc często są tam zdjęcia, dużo kolorów i szczegółów. 

Czego potrzebuję:
- automatyczny duplex,
- oczywiście kolor,
- w miarę dobrej jakości (telefonem skanuję dokumenty i książki w rozdzielczości 2074x1549px).
- zależy mi na dobrej szybkości - fajnie byłoby, gdyby drukarka była w stanie wydrukować ok. 10 stron w kolorze w jakieś 2-3 minuty max. Im szybciej, tym lepiej,
- jak najtańsza eksploatacja,
- drukowanie z telefonu (iOS), tabletu (Android) i PC, np. przez WiFi,
- niezawodność.

Znajdzie się coś takiego? Rozważę wszelkie sugestie, dziękuję :D

Posted

Cześć!

Powolny druk może być spowodowany tym, że zeskanowane notatki nie są drukowane jako dokument tekstowy a obraz i są one w wyższej jakości.
Kolorowe urządzenia jednofunkcyjne z duplexem i wi-fi zaczynają się tak na prawdę od 1500zł. W podobnej cenie jest o wiele ekonomiczniejsze urządzenie wielofunkcyjne- Brother T720DW (https://www.drtusz.pl/urzadzenia-atramentowe-urzadzenie-wielofunkcyjne-brother-dcp-t720dw-p-15674.html?term_auto=t72). Urządzeniem mieszczącym się w Twoim budżecie będzie Canon MAXIFY MB5155 (https://www.drtusz.pl/urzadzenia-atramentowe-urzadzenie-wielofunkcyjne-canon-maxify-mb5155-p-15441.html?term_auto=mb5155) natomiast w tym wypadku rozdzielczość druku jest niższa niż w Brotherze i eksploatacja wygląda nieco mniej korzystnie ze względu na brak systemu ciss, ale posiada fajną i całkiem użyteczną funkcję automatycznego skanowania dwustronnego z podajnika adf.

Posted
15 hours ago, Rudy z DrTusz.pl said:

Cześć!

Powolny druk może być spowodowany tym, że zeskanowane notatki nie są drukowane jako dokument tekstowy a obraz i są one w wyższej jakości.
Kolorowe urządzenia jednofunkcyjne z duplexem i wi-fi zaczynają się tak na prawdę od 1500zł. W podobnej cenie jest o wiele ekonomiczniejsze urządzenie wielofunkcyjne- Brother T720DW (https://www.drtusz.pl/urzadzenia-atramentowe-urzadzenie-wielofunkcyjne-brother-dcp-t720dw-p-15674.html?term_auto=t72). Urządzeniem mieszczącym się w Twoim budżecie będzie Canon MAXIFY MB5155 (https://www.drtusz.pl/urzadzenia-atramentowe-urzadzenie-wielofunkcyjne-canon-maxify-mb5155-p-15441.html?term_auto=mb5155) natomiast w tym wypadku rozdzielczość druku jest niższa niż w Brotherze i eksploatacja wygląda nieco mniej korzystnie ze względu na brak systemu ciss, ale posiada fajną i całkiem użyteczną funkcję automatycznego skanowania dwustronnego z podajnika adf.

Dzięki! W takim razie myślę, że dopłacę i zdecyduję się na porządniejszą i ekonomiczniejszą drukarkę. Będzie to bardziej opłacalne w dłuższej perspektywie. Pokombinuję jeszcze z drukiem na obecnej drukarce. Może faktycznie jest to kwestia opcji druku. Chociaż drukowałam też jako pdf i było równie wolno. Czyli w takim razie nowa drukarka będzie drukowała takie pliki równie wolno?

Posted
6 hours ago, Rudy z DrTusz.pl said:

Myślę, że to może być w takim kwestia połączenia telefon-router. Czy przy kopiowaniu dokumentów drukuje z taką samą szybkością?

Po kablu drukuje tak samo wolno. Przy kopiowaniu dokumentów idzie szybciej. Dlatego pomyślałam, że może być to kwestia za wysokiej rozdzielczości skanów z telefonu...

Posted

Jeśli przez samo kopiowanie drukowanie idzie szybciej, to istnieje prawdopodobieństwo, że to kwestia ustawień druku w telefonie i komputerze. Zbyt wysoka jakość wydruku, wysoka rozdzielczość skanów może powodować wolniejsze drukowanie dokumentów.
Niestety, albo stety w takich wypadkach nie pozostaje nic innego jak testowanie ustawień i znalezienie najbardziej nam odpowiadających. :)

Posted
7 hours ago, Rudy z DrTusz.pl said:

Jeśli przez samo kopiowanie drukowanie idzie szybciej, to istnieje prawdopodobieństwo, że to kwestia ustawień druku w telefonie i komputerze. Zbyt wysoka jakość wydruku, wysoka rozdzielczość skanów może powodować wolniejsze drukowanie dokumentów.
Niestety, albo stety w takich wypadkach nie pozostaje nic innego jak testowanie ustawień i znalezienie najbardziej nam odpowiadających. :)

Dziękuję za podpowiedź! Jestem bardzo wdzięczna! 

To w takim razie zmieniam oryginalne zapytanie i proszę o polecenie drukarek, które: 
- mają automatyczny duplex,
- oczywiście kolor,
- w miarę dobrej jakości (telefonem skanuję dokumenty i książki w rozdzielczości 2074x1549px, więc coś, co bez większej zadyszki będzie w stanie wydrukować taką rozdzielczość i nie zajmie jej to prawie 1 minuty na stronę).
- zależy mi na dobrej szybkości - fajnie byłoby, gdyby drukarka była w stanie wydrukować ok. 10 stron w kolorze w jakieś 2-3 minuty max. Im szybciej, tym lepiej,
- jak najtańsza eksploatacja,
- drukowanie z telefonu (iOS), tabletu (Android) i PC, np. przez WiFi, może być coś inny rodzaj połączenia, byle bezprzewodowo :)
- niezawodność,
- cena zamykająca się w 2k, ale im mniej, tym oczywiście lepiej ;)

Dzięki za poświęcony czas!

Posted

Tak na prawdę pozostałbym przy drukarce, którą proponowałem wcześniej tj Brother T720DW. Szybkość drukowania kolorowych dokumentów przewyższa prawie dwukrotnie pozostałe opcje w podobnym przedziale cenowym. Posiada również możliwość łączności przez Wi-Fi direct, co sprawia, że możesz połączyć się bezprzewodowo bezpośrednio z drukarką i nie ma konieczności łączenia się przez Wi-Fi po routerze.
Moim zdaniem nie ma potrzeby dokładania większej kwoty do urządzenia, które ma te same parametry (a niekiedy nawet słabsze), a eksploatacja jest bardzo porównywalna ponieważ wszystkie ekonomiczne drukarki oparte są na systemie CISS. Dodatkowo urządzenia marki Brother posiadają system automatycznego czyszczenia się głowicy gdy drukarka jest w trybie czuwania, zapobiegnie to przyschnięciu dysz, kiedy drukarka jest nieużywana.

Posted
8 hours ago, Rudy z DrTusz.pl said:

Tak na prawdę pozostałbym przy drukarce, którą proponowałem wcześniej tj Brother T720DW. Szybkość drukowania kolorowych dokumentów przewyższa prawie dwukrotnie pozostałe opcje w podobnym przedziale cenowym. Posiada również możliwość łączności przez Wi-Fi direct, co sprawia, że możesz połączyć się bezprzewodowo bezpośrednio z drukarką i nie ma konieczności łączenia się przez Wi-Fi po routerze.
Moim zdaniem nie ma potrzeby dokładania większej kwoty do urządzenia, które ma te same parametry (a niekiedy nawet słabsze), a eksploatacja jest bardzo porównywalna ponieważ wszystkie ekonomiczne drukarki oparte są na systemie CISS. Dodatkowo urządzenia marki Brother posiadają system automatycznego czyszczenia się głowicy gdy drukarka jest w trybie czuwania, zapobiegnie to przyschnięciu dysz, kiedy drukarka jest nieużywana.

Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź! W takim razie to będzie ta drukarka ;) Pozdrawiam!