r2rek Posted December 30, 2023 Report Posted December 30, 2023 Witam wszystkich, mój Epson służył mi dobrze przez ostatni rok. Posiada dwa miejsca na papier, kasetę i tylną tacę (używaną głównie z arkuszami A3). Pierwsze problemy zauważyłem, gdy nagle drukarka przestała pobierać papier z kasety, mimo że było tam około 20-30 kartek. Napełniłem go do maksymalnej opisanej pojemności i samo się naprawiło. Ale dziś zauważyłem bardzo dziwny problem. Podczas wkładania papieru A3 (lub dowolnego papieru) drukarka zawsze pytała, jaki format został dodany na tylną tacę. Dziś przestał o to pytać. A głównym problemem z tylną tacą jest teraz to, że nie pobiera papieru, ponieważ wyskakuje błąd, który mówi, że najwyraźniej „papier utknął z przodu lub z tyłu”. To, co do tej pory zrobiłem, to: reset zasilania (30 minut wyłączenia, bez podłączania) i reset do ustawień fabrycznych. Czytałem, że są jakieś wałki, które można wyczyścić, ale są one mało dostępne, dlatego bez odpowiedniej instrukcji boję się grzebać w drukarce, bo nie chcę jej zniszczyć. Podejrzewam, że coś może być nie tak z czujnikiem papieru z tyłu, ale w Internecie nie ma zbyt wielu informacji, jak go znaleźć/naprawić. Załączam zdjęcie jak to wygląda od tyłu. Wszelkie sugestie będą mile widziane! Z góry dziękuję. Quote
Rudy z DrTusz.pl Posted January 11, 2024 Report Posted January 11, 2024 Cześć! Tutaj problem może być stricte mechaniczny. Najlepszym możliwym rozwiązaniem jest oddanie drukarki na serwis w celu dokładnego zdiagnozowania problemu. Quote
Recommended Posts