Jump to content

EPSON L14150 – 1,5 roku – używany co drugi, trzeci dzień – problem z „zakleszczeniem papieru”.

r2rek

Recommended Posts

Witam wszystkich, mój Epson służył mi dobrze przez ostatni rok. Posiada dwa miejsca na papier, kasetę i tylną tacę (używaną głównie z arkuszami A3).

Pierwsze problemy zauważyłem, gdy nagle drukarka przestała pobierać papier z kasety, mimo że było tam około 20-30 kartek. Napełniłem go do maksymalnej opisanej pojemności i samo się naprawiło.

Ale dziś zauważyłem bardzo dziwny problem. Podczas wkładania papieru A3 (lub dowolnego papieru) drukarka zawsze pytała, jaki format został dodany na tylną tacę. Dziś przestał o to pytać. A głównym problemem z tylną tacą jest teraz to, że nie pobiera papieru, ponieważ wyskakuje błąd, który mówi, że najwyraźniej „papier utknął z przodu lub z tyłu”.

To, co do tej pory zrobiłem, to: reset zasilania (30 minut wyłączenia, bez podłączania) i reset do ustawień fabrycznych. Czytałem, że są jakieś wałki, które można wyczyścić, ale są one mało dostępne, dlatego bez odpowiedniej instrukcji boję się grzebać w drukarce, bo nie chcę jej zniszczyć.

Podejrzewam, że coś może być nie tak z czujnikiem papieru z tyłu, ale w Internecie nie ma zbyt wielu informacji, jak go znaleźć/naprawić.

Załączam zdjęcie jak to wygląda od tyłu. Wszelkie sugestie będą mile widziane! Z góry dziękuję.

412332466_628726502636137_1397837206488538934_n.jpg

412947194_7046538168718294_7460199016401226882_n.png

• 2 weeks later...