perama Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 W Epsonie Xp-600 po "małej wpadce" z wylanym tuszem pojawił się problem z zacinaniem papieru, mianowicie arkusz dochodzi tylko do rolek przed karetką z głowicą i wyskakuje komunikat o zacięciu papieru.Podobna sytuacja jest drukem na płytach, przy próbie wydruku pojawia się komunikat o źle włożonej tacce. Dodatkowo pojawiło się info o zalaniu pampersa i w konsekwencji wyłączenie drukarki. Podejrzewam, że kłopoty z drukiem są spowodowane zabrudzeniem czujnika (podczas wylania tuszu), którego umiejscowienia ani sposobu dotarcia do niego niestety nie znam.Proszę o pomoc w tej sprawie. Jeśli chodzi o pampers to słyszałem o programach resetujących, sam wkład usunąłem i zastąpiłem innym. Pytanie to czy jesteście w stanie polecić jakieś sprawdzone rozwiązanie?Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elementis50 Posted July 17, 2015 Report Share Posted July 17, 2015 Wic Reset Utility - jest taki program , ale żeby zresetować tusz odpadowy trzeba kupić klucz, coś chyba za 10$ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perama Posted July 17, 2015 Author Report Share Posted July 17, 2015 Czy ktoś wie jak wejść w tryb serwisowy epsona xp-600. Może ktoś ma schematy które pomogą zlokalizować sensory? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elementis50 Posted July 19, 2015 Report Share Posted July 19, 2015 Czujnik jest na lini gdzie papier się zatrzymuje lub nieco wcześniej. Może też być tak że konektor jest zalany i nie sam fotoczujnik ale wtyczka/styki nie kontaktują. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
perama Posted July 21, 2015 Author Report Share Posted July 21, 2015 Widzę, że dysponujesz dużą wiedzą na temat drukarek, czy mógłbym prosić o jakieś wskazówki, jak się do tego dobrać, samo słowo konektor brzmi dla mnie groźnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elementis50 Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 Bez zdjęcia obudowy nie da się zlokalizować i ocenić stanu czujnika. Standardowo obudowa jest skręcana wkrętami i jest też system zatrzasków plastikowych które otwiera się np płaskim wkrętakiem, każda drukarka jest trochę inaczej zbudowana. Przy zdejmowaniu obudowy obowiązuje zasada - możesz delikatnie wyginać plastik, ale z wyczuciem aby nie połamać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts