Seba Posted February 1 Report Posted February 1 Dobry wieczór, Parę dni temu kupiłem nową drukarke Epson Ecotank L3280. Po uzupełnieniu pojemników z tuszem okazało się urządzenie nie drukuje. Wychodzą puste kartki a tusz nie dotarł nawet do głowicy. Próbowałem szukać w internecie jak ją zresetować do ustawień fabrycznych by ją od nowa skonfigurować tak jak za pierwszym razem ale nic takiego nie znalazłem ani w internecie ani w opcjach drukarki. Próbowałem też wyczyścić głowice drukującą poprzez wybranie odpowiedniej opcji w menu ale nic to nie dało. Bo z tego co rozumiem przy pierwszym uruchomieniu jest robiona inicjalizacja tuszu ale co jeżeli coś pójdzie nie tak? Chciałem ten proces powtórzyć ale nie ma takiej opcji, próbowałem już wszystkiego. Ten kto to wymyślił się nie popisał. Quote
Seba Posted February 2 Author Report Posted February 2 Udało mi się drukarkę naprawić, okazuję się, że miałem rację i wszystkiemu winny był proces inicjalizacja tuszu, który za pierwszym uruchomieniem urządzenia nie przebiegł pomyślnie. Co najlepsze ten proces można pominąć bo na ekranie pojawia się informacja, że będzie można go dokończyć później co nie jest prawdą. Epson o problemie wie bo na Reddit'ie można znaleźć ich instrukcje co zrobić w takim przypadku jak mój. Trzeba odpalić zaawansowane czyszczenie głowicy i drukarka odżyje. Jak się domyślam przyczyną problemu było zalegające powietrze w głowicy. Co do samego producenta to zauważyłem, że takich ludzi jak ja jest cała masa. U niektórych skończyło się wymianą drukarki na nową. Nie wiem czym się kierowali ale tylko na tym tracą. Bo mało kto spędzi kilka godzin i będzie szukać wpisów na Reddit'ie tak jak ja. Quote
Recommended Posts