szkp Posted October 20, 2015 Report Share Posted October 20, 2015 Dzień dobry,mam problem z drukarką Epson S22. Ma bardzo mały przebieg 378 arkuszy. Kupiłem do niej zestaw tuszy uzupełnialnych, pigmentowych. Po założeniu okazało się, że występują przerwy w wydrukowanym tekście (poziome paski), oraz trochę mieszają się kolory. Postanowiłem wyczyścić głowicę w płynie udrażniającym. Wszystko było ok, dopóki nie wyłączyłem drukarki (głowicę wyjąłem na włączonej, ustawionej w pozycji wymiany pojemników z tuszami) bez założonej głowicy. Karetka, z odpiętymi kablami od głowicy i od pionowej płytki, przejechała na swoje miejsce nad poduszkami i od tej pory po włączeniu migają tylko diody, a drukarka nie daje znaku życia. Epson Status Monitor pokazuje Fatal Error, inny program podaje też jego kod "0x0B". Odłączałem zasilanie i podłączałem z powrotem, podłączałem drukarkę tylko do zasilania (bez usb) - nic. Enkoder jest ok - przecierałem go, siedzi na swoim miejscu w karetce. Kable też są dobrze założone. Myślę, że może być to coś w rodzaju "głowica była odłączona, wystąpił błąd, teraz jest wszystko ok, ale błąd nadal gdzieś siedzi i trzeba go skasować" http://static.elektroda.pl/images/smiles/icon_smile.gif , aczkolwiek nie znam się zbytnio na drukarkach, w związku z tym chciałbym poradzić się tutaj, na forum.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elementis50 Posted October 21, 2015 Report Share Posted October 21, 2015 Powiem szczerze,że nie spotkałem się jeszcze z tym kodem błędu - 0x0B. Trzeba na początek zrobić reset urządzenie - proponuję przy naciśniętym przycisku "trójkąt w kółku" podłączyć wtyk do gniazda zasilania w drukarce, lub spróbować zrobić to z drugim przyciskiem (tym po lewej) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkp Posted October 22, 2015 Author Report Share Posted October 22, 2015 Niestety ta procedura resetowania nie działa - nic się nie dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elementis50 Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 Naprawa może być nieopłacalna, uszkodzenie elektroniczne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkp Posted October 26, 2015 Author Report Share Posted October 26, 2015 Czy na pewno? Kiedy próbuję podłączyć kabel zasilający z wciśniętym przyciskiem "trójkąt w kółku", zupełnie nic się nie dzieje - drukarka jest wyłączona. Kiedy powtarzam operację z przyciskiem włączającym, normalnie włącza się i wkrótce zaczynają migać obie diody. Myślę, że ta procedura restartu może nie działać dla tego modelu drukarki. Uszkodzenie elektroniczne byłoby, moim zdaniem, dość dziwne w sytuacji, gdy drukarka działała poprawnie do chwili wyłączenia bez głowicy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elementis50 Posted October 27, 2015 Report Share Posted October 27, 2015 Zasilacz pracuje ale płyta sterująca już nie. Tak z doświadczenia to oceniam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts