Jump to content

Epson S22 - Błąd ogólny 0x0B , mrugają obie diody

szkp

Recommended Posts

Dzień dobry,

mam problem z drukarką Epson S22. Ma bardzo mały przebieg 378 arkuszy. Kupiłem do niej zestaw tuszy uzupełnialnych, pigmentowych. Po założeniu okazało się, że występują przerwy w wydrukowanym tekście (poziome paski), oraz trochę mieszają się kolory. Postanowiłem wyczyścić głowicę w płynie udrażniającym. Wszystko było ok, dopóki nie wyłączyłem drukarki (głowicę wyjąłem na włączonej, ustawionej w pozycji wymiany pojemników z tuszami) bez założonej głowicy. Karetka, z odpiętymi kablami od głowicy i od pionowej płytki, przejechała na swoje miejsce nad poduszkami i od tej pory po włączeniu migają tylko diody, a drukarka nie daje znaku życia. Epson Status Monitor pokazuje Fatal Error, inny program podaje też jego kod "0x0B". Odłączałem zasilanie i podłączałem z powrotem, podłączałem drukarkę tylko do zasilania (bez usb) - nic. Enkoder jest ok - przecierałem go, siedzi na swoim miejscu w karetce. Kable też są dobrze założone. Myślę, że może być to coś w rodzaju "głowica była odłączona, wystąpił błąd, teraz jest wszystko ok, ale błąd nadal gdzieś siedzi i trzeba go skasować" http://static.elektroda.pl/images/smiles/icon_smile.gif , aczkolwiek nie znam się zbytnio na drukarkach, w związku z tym chciałbym poradzić się tutaj, na forum.

Pozdrawiam

Czy na pewno? Kiedy próbuję podłączyć kabel zasilający z wciśniętym przyciskiem "trójkąt w kółku", zupełnie nic się nie dzieje - drukarka jest wyłączona. Kiedy powtarzam operację z przyciskiem włączającym, normalnie włącza się i wkrótce zaczynają migać obie diody. Myślę, że ta procedura restartu może nie działać dla tego modelu drukarki. Uszkodzenie elektroniczne byłoby, moim zdaniem, dość dziwne w sytuacji, gdy drukarka działała poprawnie do chwili wyłączenia bez głowicy.

Pozdrawiam