Jump to content

Epson Stylus DX8450 nie rozpoznaje tuszu

sonea

Recommended Posts

Witam,

posiadam drukarkę Epson Stylus DX8450. Ma już ona swoje lata, jestem jej drugim właścicielem, a nie wiem ile czasu była u pierwszego. Od początku używałam zamienników, zawsze kupowałam je na allegro, tej samej firmy. Ostatnio kupiłam inne, przy wymianie różowego wszystko było ok, jednak po wymianie żółtego drukarka wyświetla komunikat, że nie może rozpoznać żółtego tuszu. Kilka razy wyjmowałam go i wkładałam, wyczyściłam miejsca, w których chip dotyka styków. Włożyłam drugi nowy tusz (myślałam, że może w tym poprzednim jest uszkodzony chip), jednak nadal wyświetla się ten sam komunikat. Co więcej, po włożeniu starego tuszu też zaczął pokazywać się ten komunikat. Czego to może być przyczyną?

Witam,

Gdyby nie fakt, że starego tuszu także nie rozpoznaje to sprawa byłaby oczywista, a tak.... mam zagwozdkę.

Wygląda to na uszkodzenie chipa, który znajduje się w zamienniku. Myślę, że warto spróbować kupić inny zamiennik i sprawdzić/wykluczyć jakąś poważniejszą awarię.

Proszę pamiętać też o tym, że szczególnie drukarki Epson nie lubią, gdy wymienia się kilka tuszów na raz.

Najlepiej jest wymieniać tylko jeden zbiornik (ten o który aktualnie prosi drukarka), zamknąć pokrywę, poczekać aż drukarka zaakceptuje nowy tusz i zmieniać kolejny, którego wymianę drukarka nam sygnalizuje. Dzięki temu możemy uniknąć wielu problemów związanych z nierozpoznawaniem zbiorników.

Pozdrawiam