sirtepek Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Szacuneczek. Posiadam drukarkę Brother J315W. Od jakiegoś czasu wyskakuje błąd 4F (drukarka nie była podłączona przez tydzień do sieci). Próbowałem już kilka razy resetować licznik, bezskutecznie. Chciałbym wymienić kondensator 220uF35V na płytce karetki głowicy 470uF35V, jednak nie wiem gdzie on się dokładnie znajduje. Proszę o wysłanie zdjęcia, gdzie dokładnie znajduje się kondensator. Dzięki za odp. Pozdrawiam sirtepekhttp://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/837/gnf0.jpg[/img] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elementis50 Posted February 4, 2014 Report Share Posted February 4, 2014 Kondensator ten jest na płycie głównej, trzeba odczytać wartość na elemencie (220uF 35V). Jest to ten od którego ścieżka podąża do taśmy zasilającej ruchomą głowicę. Powiem jednak że wymiana na większą wartość niekoniecznie musi pomóc. Ten kondnsator jest elementem stabilizującym napięcie i magazynem energii dla głowicy. Większa pojemność oznacza większą stabilność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sirtepek Posted February 4, 2014 Author Report Share Posted February 4, 2014 Niestety, wymiana kondensatora nie pomogła. Czy istnieją inne sposoby na przywrócenie drukarki do życia ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elementis50 Posted February 5, 2014 Report Share Posted February 5, 2014 Niestety jest to trudne - błąd oznacza zwarcia w samej głowicy. Trzeba się zastanowić czy warto poświęcać wysiłek i czas. Ja bym już dawno kupił nowa głowicę (drukarkę...). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts