Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Jestem tu nowa i nie bardzo znam sie na urządzeniach drukujących, nie korzystałam tez wcześniej z pomocy na forum  :) prosze mi wybaczyc jakiekolwiek błędy. 

Drukarka, która posiadam była zakupiona (nowa) około 2-3 lat temu.

Problemy zaczęły się około 6miesięcy temu, czasami odmawiała posłuszeństwa i trzeba było się 'prosić' kilka razy, żeby drukowała (kopie i skany robi ładnie i nie marudzi).

Od około 2 tygodni drukarka drukuje dokument w 90% przypadków tylko po zrestartowaniu komputera, rzadko od razu. Wczesniej pomagało wyłączenie drukarki z gniazdka. Komputer informuje ciagle, że nie ma połączenia między drukarką, a komputerem, więc szybko kupiłam nowy kabel, ale nic się nie zmieniło.

Instalowałam ponownie także program, który był załączony do drukarki. Ostatnio zrobiłam to dzisiaj i tym razem przy instalacji wybrałam opcję bez kabla (żeby drukowała przez wifi), myślałam, że to rozwiąże problem. Zaraz po sukcesywnym zainstalowaniu programu chciałam zrobic próbny druk, a druku nie ma :( Drukarka śpi, a dokument stoi w kolejce :)

Komputer, który posiadam jest nowy, kupiony był może 8 miesięcy temu. Nie wiem w czym tkwi problem, w komputerze, czy drukarce...

Dodam jeszcze, że drukarka jest mi potrzebna w pracy codziennie więc była używana bardzo często.

Mam nadzieję, że jej zywot nie dobiega właśnie końca :( Nawet nie wiem jaka zywotność mają takie produkty....

Dzięki, że przeczytałeś ten tekst do końca :) Sorry, że się tak rozpisałam

Posted

Witam.

Jestem tu nowa i nie bardzo znam sie na urządzeniach drukujących, nie korzystałam tez wcześniej z pomocy na forum  :) prosze mi wybaczyc jakiekolwiek błędy. 

Drukarka, która posiadam była zakupiona (nowa) około 2-3 lat temu.

Problemy zaczęły się około 6miesięcy temu, czasami odmawiała posłuszeństwa i trzeba było się 'prosić' kilka razy, żeby drukowała (kopie i skany robi ładnie i nie marudzi).

Od około 2 tygodni drukarka drukuje dokument w 90% przypadków tylko po zrestartowaniu komputera, rzadko od razu. Wczesniej pomagało wyłączenie drukarki z gniazdka. Komputer informuje ciagle, że nie ma połączenia między drukarką, a komputerem, więc szybko kupiłam nowy kabel, ale nic się nie zmieniło.

Instalowałam ponownie także program, który był załączony do drukarki. Ostatnio zrobiłam to dzisiaj i tym razem przy instalacji wybrałam opcję bez kabla (żeby drukowała przez wifi), myślałam, że to rozwiąże problem. Zaraz po sukcesywnym zainstalowaniu programu chciałam zrobic próbny druk, a druku nie ma :( Drukarka śpi, a dokument stoi w kolejce :)

Komputer, który posiadam jest nowy, kupiony był może 8 miesięcy temu. Nie wiem w czym tkwi problem, w komputerze, czy drukarce...

Dodam jeszcze, że drukarka jest mi potrzebna w pracy codziennie więc była używana bardzo często.

Mam nadzieję, że jej zywot nie dobiega właśnie końca :( Nawet nie wiem jaka zywotność mają takie produkty....

Dzięki, że przeczytałeś ten tekst do końca :) Sorry, że się tak rozpisałam

Witam,

Z opisu wynika, że jest problem w komunikacji między komputerem, a drukarką, bo jeżeli kopiuje dobrze, to wygląda na to, że z drukarką jest wszystko w porządku.

W opisanym przypadku, tak na szybko, trzy rzeczy przychodzą mi do głowy:

- problem z oprogramowaniem

- problem z kablem

- problem z gniazdem USB

Każdy z wyżej wymienionych ma jednak słabe punkty i wcale może nie pomóc w rozwiązaniu problemu. Pierwszą jednak czynnością, którą warto byłoby zrobić, to wziąć drukarkę i spróbować zainstalować ją na zupełnie innym komputerze, bo pierwszy podpunkt wydaje się najbardziej prawdopodobnym.

Pozdrawiam

Posted

Dziękuje bardzo za pomoc :)

Wydaje mi się, że to może być problem z gniazdkiem USB, bo mój domowy 'wtykany' internet też nie jest rozpoznawany często przez ten sam komputer. Sama pewnie bym nigdy na to nie wpadła. Spróbuje w najbliższym czasie zanieść komputer do serwisu, żeby to sprawdzili.

Dzięki jeszcze raz :)

Pozdrawiam