kamil24 Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Poczytałem trochę tutaj na forum i widzę że zainteresowanie drukarkami laserowymi jest coraz większe, ja zawsze używałem drukarek atramentowych bo wydawało mi się że laserowe są za drogie. Przejrzałem jednak ofertę na https://www.drtusz.pl/ i znalazłem kilka naprawdę tanich modeli, np. https://www.drtusz.pl/drukarki-drukarki-laserowe-hp-laserjet-p1102-p-1719.html, albo https://www.drtusz.pl/drukarki-drukarki-laserowe-konica-minolta-pagepro-1350w-p-1532.html, w związku z tym moje pytanie brzmi czy opłaca mi się kupić drukarkę laserową jeżeli w domu drukuję dość rzadko? Jak to się ma do częstotliwości wymiany tonerów i ich ceny? Jestem w tej tematyce kompletnie zielony, przepraszam za być może głupie pytanie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysztoff Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Według mnie drukarka laserowa ogólnie jest bardziej opłacalna od atramentowej, bo naprawdę dużo rzadziej wymienia się tonery, które mają wydajność jak kilka pojemników z tuszem... Oczywiście mówię tutaj o tańszych drukarach laserowych, do domowych zastosowań. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artist Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Ja właśnie zdecydowałem się na zakup lasera, ponieważ wielu moich znajomych mi to podpowiadało. Faktycznie ostatnio sporo wydawałem na ciągle wymiany tuszy w mojej drukarce atramentowej, teraz przetestuję jak będzie z drukarką laserową ale większość osób mówi że bardziej się opłaca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ciekawy_24 Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Oczywiście że się opłaca, a na początek https://www.drtusz.pl/drukarki-drukarki-laserowe-hp-laserjet-p1102-p-1719.html jest idealna. Prosta w obsłudze, szybka i wydajna Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdz_21 Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Drukarki laserowe są po prostu lepsze, lepiej drukują, sprawiają mniej problemów itp. Do tego naprawdę rzaaaaadko wymieniasz tonery bo jeden starcza Ci nawet na 2500 stron podczas gdy przeciętny tusz to 180 stron wydruku... Porównaj sobie jak często musisz się fatygować wymianą wkładów Samo to jest wielką zaletą laserówek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek40 Posted February 3, 2012 Report Share Posted February 3, 2012 Jak najbardziej się opłaca, nie ma znaczenia czy drukujesz dużo czy mało, zakup tonera zawsze będzie Cię kosztował mniej niż zakup atramentu np. w skali roku. Ja odkąd mam w domu laser to naprawdę sporo oszczedzam i przede wszystkim rzadko muszę się martwić wymianą tonera, nie jak w przypadku atramentówki że co miesiąć trzeba nowy tusz kupić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ona19 Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Drukarka laserowa zawsze się opłaca. Ma po prostu dużo większą wydajnośc niż zwykła atramentówka. Tyle że trzeba na początku przy jej kupnie zainwestować dajmy na to 600 zł a nie 150 zł jak na tanią drukarkę atramentową. Ale potem i tak się zwraca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dark Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Drukarki atramentowe ogólnie są bardzo tanie w zakupie po to żebyś potem wydawał pół ceny drukarki na każdy tusz do niej... Z laserami nie ma tego problemu i to jest właśnie tajemnicą ich opłacalności, nawet przy malej ilości wydruków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adamski Posted February 13, 2012 Report Share Posted February 13, 2012 Powiem tak, drukarki atramentowe znacznie przewyższają laserowe w druku kolorowych materiałów. Różnica widoczna jest zwłaszcza przy zdjęciach, gdzie istotne są nawet najmniejsze szczegóły. Więc jeśli drukujesz dużo w kolorze to bardziej opłaca się atramentówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts